Poslední diskuse
Kontakt

Láďa Kalina

777 720306

lada@kalinayacht.com

Jak se zlepšit v plavané

 Začátečníci a nezávodící plavačkáři - tohle je článek pro vás. Dobrý rybář se stane dobrým závodníkem pokud psychicky dospěje. Psychopat ani zdatnej špatnej rybář nikdy dobrým závodníkem nebude. Důležitý je umět se naladit na vodu a rozumět rybám a ne dělat ze sebe chodící reklamu.

Po týdenním sledování rozpravy v pokecech se chci trochu vyjádřit k problémům plavané. Jako začátečník jsem viděl největší důležitost ve kvalitě nářadí a "síle" krmení. Časem, prožitím mnoha dnů u vody, postupným vybavováním svého náčiní a po vykrmení několika tun (to teda bez keců) neříznutého krmení Mosella, Van den Eynde a Sensas - jsem došel k tomuto pořadí důležitosti jednotlivých faktorů:

1. Znalost ryb, povodí a vlivů povětrnostních podmínek na potravní aktivitu ryb.
2. Praxí dosažená schopnost vést nástrahu ve zvolené hloubce a co nejblíže zakrmenému místu.
3.Znalost přípravy a taktiky krmení - konzistence, jednotková hmotnost, sytost, chuť, četnost a množství krmení.
4. Schopnost co možná nejpřesněji dopravit krmení na zvolené místo.
5. Schopnost dokonale zmapovat místo lovu.
6. Schopnost improvizovat při náhlé změně chování ryb.
7. Materiální vybavenost.

Při závodech je k těmto faktorům nutno předřadit ještě psychickou odolnost a schopnost neustále přizpůsobovat své jednání konkrétním podmínkám v danou chvíli závodu.

Stručné odůvodnění:

1. Když nastane klasická situace - přítomnost cejnů a plotic na našem místě a nám budou od začátku brát plotice a nebudeme vědět jak změnit seřízení udice,způsob vedení nástrahy, taktiku krmení, tak si cejny moc nezachytáme.když nevíme kde hledat ryby při náhlém snížení nebo zvýšení stavu vodní hladiny, tak půjdeme od vody s mizerným výsledkem.
2. Když si nakrmíte 3m za špičku děličky, tak je vám celá dělička na nic. Když použijete ve snaze o jemnost moc malý splávek na proudné vodě a neudržíte pozastavenou udici u dna tak si cejny moc nepovodíte.
3. Když na slabě zarybněné vodě vykrmíte na "základ" 20 litrů krmení - tak si sice na začátek krásně zalovíte,ale pak se ryby nažerou k prasknutí a vy už budete moci jet domů. Když budete krmit jemným krmením - obřích ryb se nedočkáte (nebo jen náhodou). Lehké krmení vám na velmi proudné vodě ani nedopadne na dno. Syté krmení použité v zimě ryby i v malém množství zasytí a ty přestanou brát.
4. Když neumíte střílet krmení prakem, tak proboha nechytejte dál než kam přesně nakrmíte rukou.
5.Chytat na širé rovině, když je 10m daleko výrazná nerovnost dna je prostě volovina.
6. Chytat na velkou nástrahu při slabém braní ryb je hloupost. Cejny někdy nachytáte spolehlivě na 3 hnojáky a jindy na 1 patentku.
7. Když je ryba daleko od břehu (Itálie, kanál Ostellato) tak si bez prutu a maxi angličáku ani neškrtnete.
8. Když jste psychicky otřeseni pohledem na vedle vás lovícího Alana Scotthorna, tak nebude váš výsledek jistě záviděníhodný.
9. Když nedokážete chytit sebemenší rybku ve chvíli, kdy normálně vzrostlé prostě neberou tak taky vyhrát nemůžete.

Můj názor je prostě tento - chytejte si na co chcete a krmte tím co vám přijde pod ruku. Jen to dělejte s rozmyslem. A vždy buďte svému lovu duchem přítomni. Opravdu nezáleží na tom,na co chytáte,ale kolik toho chytnete. K vodě přeci nechodíte vystavovat svoje "šimána a senzasky"! A věřte, trénink a nic než trénink vás pomůže posunout na vyšší výkonnostní úroveň. Vzpomínám si jak nedávno vyhrála Třebíč první ligu - krmili (kromě Maštery) rozmočeným chlebem a šťouchanýma bramborama. A to nemluvím o jejich prutech a na čem při tom seděli!!


     Doufám, že si trochu čtete v knížce. Přijmu rád fundovanou kritiku - jen mějte v paměti,že sem to psal v roce 1997 a není to moc aktualizovaný. Nebojte se mě říct nepříjemný věci,já brečet nebudu. Nemám rád jenom anální turisty.
 

Komentář ke článku (3)