Poslední diskuse
Kontakt

Láďa Kalina

777 720306

lada@kalinayacht.com

Akvárium

12.3.2001 - ICE - Ladislav Kalina

Jednou jsem četl v časopise Rybářství, u nás tehdy žádný jiný nebyl, článek o studenovodním akváriu. Začínal slovy "ruku na srdce, kolik z nás, pravověrných rybářů, má doma akvárium a v něm neonky, skaláry, tlamovce a jinou havěť". Jak se živí cejn, kapr nebo bolen si takový akvarista může jen představovat-pokud má velkou představivost. Tou dobou se v mém akváriu proháněli dva sumci - Silurus glanis ve velikosti kolem 40 cm. Od té doby uplynulo již hodně vody a v mých akváriích se proháněly štiky, candát, boleni, trumani, kapři, karásci, plotičky, slunky, oukleje, cejni, sedmdesátky úhoři, sumec vyrostl z 12 cm do 74 cm (a zasloužil si přeložení do Labe), hrouzci, mřenky mramorové, sekavec, duháci, hořavky, perlíni, líni, oukleje, amuři, tloušti, proudníci, tolstolobec, ježdíci, okounci, slunečnice, škeble, raci, chrostíci, blešivci, šneci, všelijaké vodní larvy, několikrát se mi vylíhla i velká vážka.

Když těm rybám nebudete nutit jen jeden druh potravy, sušený, patentky, tak budete moci vypozorovat mnoho užitečného z chování jednotlivých druhů ryb. Povídačky o tom, kterak loví boleni ocasem, vezmou při pohledu na lov 20cm boleny v akvárku rychle za své. Až uvidíte úhoře i několik dní zavrtané v písku tak, že jim budou koukat ze dna jen nosní dírky, to bude teprve vaše rybářská škola. Možná uvidíte, že když hodíte do akvárka k sumcovi 10 rybiček a on nebude čtrnáct dní hladovět, tak jistojistě sežere jako první tu největší, prostě si všechny změří a pak počká až mu před hubou projede ta velká.

Na jaře se jistě najde dost příležitostí, aby jste si do akvárka něco malého přinesli. Pak už budete zaručeně jen koukat a koukat a taky se trochu divit.

Dnes čekám na mníky, monté, jesetery a parmy.

Trocha rad pro začátečníky- moc príma je osadit vaše studenovodní akvárium domácí vodní květenou - problém spočívá v tom, že většina těchto rostlin však na podzim odumírá, aby se na jaře zase zrodila. Pak bude vaše akvárium přes zimu prázdné a to ještě budete nuceni odumřelé rostliny odstraňovat. Proto raději používám velkolisté akvarijní rostliny "kryptokorýny".

Do akvária umísťuji půdní filtr a kal z akvária odstraňuji jen 1 x do roka a to pouze částečně. Ten se díky proudění vody usazuje u kořenů rostlin, které vyživuje, a v rozích akvária, kde můžeme pozorovat kapry a cejny (samozřejmě i jiné druhy ryb), kterak ryjí ve dně - bahně.
Uhynulé rybky (málo častý jev) z akvária neodstraňuji, ostatní obyvatelé se o ně beze zbytku postarají. Pro rovnováhu v akváriu doporučuji do něj dodávat veškeré vodní organismy v přiměřeném množství -škeble, raky, šneky, chrostíky, zooplankton.

Velikost akvária- čím větší, tím lépe. Já mám dvě 320 litrů velké (každé). V malém akváriu se těžko vytváří určitá rovnováha a potom to prostě nefunguje.

Ideální podmínky -umístění akvária - nejlépe je umístění v místnosti, kde lze v zimě snížit teplotu na asi 10 C a na stinné místo (nutné dobré osvětlení zářivkou - imitace slunečního světla a zářivka pro dobrý růst rostlin).

Krmení ryb - v teplé vodě vytráví vašim miláčkům za 4-5 hodin. Proto bude lepší krmit tak 3x denně a to v přiměřených množstvích. Sušené vločkové krmivo, partikly, nítěnky, patentky, dafnie, chrostíci, červi, žížalky doporučuji předem vyprat, pro sumce i rousnice, pijavice a filé.

Kde a jak chytat další přírustky do akvária? Nejlépe na jaře a v létě u břehu do jemného podběráku na dlouhé tyčce (potěr), prosíváním dna (pijavice, šnečky, bahenní mušličky, larvy a další vodní hmyz). Šneky a škeble sběrem v příbřežních partiích.

Další obrázek:
Sumec schovaný v rouře

(pozn. MRKu: vše foceno u ICEho doma)

Komentář ke článku (0)