Poslední diskuse
Kontakt

Láďa Kalina

777 720306

lada@kalinayacht.com

Úhoř

Ryba, kterou část rybářů ráda chytá a jiná část ji zas nemůže vystát. Pokud od tohoto článku čekáte přesný návod jak ouhoře čapat, tak vás asi zklamu.

Jedná se mi o to, upozornit ostatní na krátící se čas, který nám, Evropanům, pro lov úhořů ještě zbývá.

O tom, že úhoři z našich vod pomalu mizí, jistě nemůže být pochyb. Přirozený tah mladých úhořů Labem na naše území je již dávnou minulostí. Letecký převoz úhořího monté jako jediná momentální možnost rozšiřování úhoře do našich vod je negativně ovlivňován zejména ekonomickou možností rybářského svazu. Nezlobte se však na rybářský svaz. Cena monté rok od roku výrazně stoupá v závislosti na snižujícím se množství monté připlouvajícího k evropským břehům.

Snižující se množství připlouvajícího monté má podstatný důvod ve snižujícím se počtu dospělých úhořů přeživších tah z evropských řek k moři. To je způsobeno množstvím přehrad na našich tocích a vypouštění jejich vody přes turbíny.

Dalším nepříznivým faktorem ovlivňujícím tah monté k evropským břehům je slábnoucí Golfský proud. Golfský proud unáší úhoří jikry z oblasti Sargasového moře, svou stálou teplotou hlídá správný vývoj jiker v larvální stádium. A svým pohybem dopravuje monté k evropským břehům. Problém je v tom, že právě tento jedinečný teplý proud slábne. Golfský proud má dva motory, prvním je celoročně teplé počasí v rovníkové oblasti. Druhým motorem jsou studené proudy vody padající od hladiny do velkých hloubek v severských polárních oblastech a odtok těchto vod k rovníku. No a tento motor se velmi rychle vytrácí. To znamená, že Golfský proud začíná nasávat masy vod z jiných oblastí, s jinou teplotou a to samozřejmě má vliv na výsledný směr jeho proudu a jeho vydatnost.

Lze se tedy domnívat, že výskyt úhořů v našich vodách zanikne ruku v ruce s odklonem Golfského proudu, případně se změnou jeho teploty. Buďto se monté vůbec nevyvine díky změně teploty vody, neboť snížení teploty vody o několik málo stupňů může být pro larvální stádium úhoře letální. Laicky řečeno život při vývinu jikry v larvální stádium zanikne. Nebo se mladí úhoři vyvinou, ale Golfský proud je k Evropě vůbec nedonese a pak nejspíš skončí v Afrických pobřežních vodách.

Za těchto předpokládaných okolností budou úhoři v našich vodách dožívat. Prvně zmizí z tekoucích vod, neboť budou v dospělosti hnáni dávným instinktem k tahu do moře směrem ke smrti na lopatkách turbín. Poslední úhoři se budou nacházet na uzavřených vodách pískoven a lomů nespojených s tekoucími vodami. Pokud budou rybáři v dohledné době vysazovat úhoří monté pouze do těchto vod a ne do vod tekoucích, můžeme s lovem úhoře počítat ještě nějakých třicet let po ukončení jeho vysazování do našich vod.

Jestli jste tedy ještě své velké úhoře nechytili, máte poměrně dost času. Ale počítejte s tím, že bude úhořů stále méně a neviňte z této situace náš rybářský svaz.

Láďa Kalina 2006

Komentář ke článku (0)